Ile czasu powinien się gotować bakłażan aby był smaczny? Jak gotować bakłażany? Jak przyrządzić bakłażana w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu bakłażanów i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania bakłażanów, który pozwala na otrzymanie najlepszego smaku.

Ile gotuje się bakłażany?

Bakłażan, Psianka podłużna (Solanum melongena) (źródło wikipedia.org) to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta jednak znana jest głównie pod zwyczajowymi nazwami jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.

Przygotowanie bakłażanów do gotowania

Bakłażany, które chcemy ugotować powinniśmy opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody w całości lub można pokroić na części. Do gotujących bakłażanów warto dodać szczyptę soli dla smaku.

Ile gotuje się bakłażany?

Bakłażany powinny się gotować przez okres 20 minut pod przykryciem. Na czas gotowania naszych bakłażanów ma również wpływ wielkość użytego palnika bo im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasze bakłażany. Dobrze ugotowane bakłażany powinny być miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec lub szpikulec kuchenny.

Bakłażany po ugotowaniu

Jeśli gotowanie bakłażanów dobiegło końca i nasze bakłażany są miękkie to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania bakłażanów

Sposobów na podanie bakłażanów jest bardzo sporo w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania bakłażanów na naszych stołach:

  • Bakłażan polany masełkiem
  • Bakłażan marynowany
  • Sałata z bakłażanem i fetą
  • Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami
  • Pieczone plastry bakłażana
  • Sałatka z bakłażana i kukurydzy
  • Leczo z bakłażanem
  • Bakłażan panierowany