Ile czasu powinien się gotować bób aby był smaczny? Jak gotować bób? Jak przyrządzić bób w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu bobu i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania bobu, który pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych.

Ile gotuje się bób?

Bób (Vicia faba L.) (źródło wikipedia.org) – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Bób to nazwa zwyczajowa, prawidłowa botaniczna nazwa to wyka bób, należy bowiem do rodzaju wyka. Regionalnie nazywany bywa także boberem. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim i nie jest znane miejsce jego pochodzenia. Jest powszechnie uprawiany jako warzywo. Ma jedną odmianę – bobik (V. faba var. equina. syn. V. faba var. minor), który różni się smuklejszym pokrojem, nieco wyższą łodygą, dłuższymi liśćmi i mniejszymi (do 20 mm), niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze.

Przygotowanie bobu do gotowania

Bób, który chcemy ugotować powinniśmy opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody, której powinno być dwa razy więcej niż bobu. Do gotującego bobu warto dodać szczyptę soli dla smaku.

Ile gotuje się bób?

Bób powinien się gotować przez okres 15-20 minut, pod przykryciem na średnim ogniu. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasz bób. Dobrze ugotowany bób powinien być miękki, można to sprawdzić próbując ostudzone ziarna w czasie gotowania.

Bób po ugotowaniu

Jeśli gotowanie bobu dobiegło końca i nasz bób jest miękki to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania bobu

Sposobów na podanie bobu jest bardzo sporo w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania bobu na naszych stołach:

  • Bób z masełkiem i czosnkiem
  • Bób z masełkiem i parmezanem
  • Bób z masełkiem i bułką tartą
  • Hummus z bobu
  • Makaron z bobem
  • Zupa z bobu
  • Kotlety z bobu
  • Spaghetti z bobem
  • Bób pieczony