Ile czasu powinien się gotować brązowy ryż aby był smaczny? Jak gotować brązowy ryż? Jak przyrządzić brązowy ryż w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu brązowego ryżu i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania brązowego ryżu, który pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych i idealnego smaku.

Ile gotuje się brązowy ryż?

Ryż brązowy (źródło wikipedia.org) – ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy). Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką), np. posiada 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka.

Przygotowanie ryżu brązowego do gotowania

Brązowy ryż, który chcemy ugotować powinniśmy wysypać z torebki potrzebną ilość, przepłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. Płuczemy nasz brązowy ryż po to aby pozbyć się nieczystości, które trafiły do naszego ryżu podczas pakowania.

Ile gotuje się ryż brązowy?

Nasz brązowy ryż gotujemy przez okres 30-35 minut na wolnym ogniu do momentu aż nasz ryż spęcznieje. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasz brązowy ryż. Dobrze ugotowany brązowy ryż powinien być dość miękki oraz spęczniały.

Brązowy ryż po ugotowaniu

Jeśli gotowanie brązowego ryżu dobiegło do końca i nasz brązowy ryż jest miękki to wówczas należy wylać wodę z garnka i odcedzić ryż, który możemy położyć na talerzu lub innym naczyniu do ostygnięcia, po ostygnięciu można podać według własnego uznania.

Sposób podania brązowego ryżu

Sposobów na podanie brązowego ryżu jest bardzo wiele w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania brązowego ryżu na naszych stołach:

  • Brązowy ryż z łososiem
  • Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami
  • Brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem
  • Brązowy ryż z mlekiem kokosowym i dynią
  • Brązowy ryż z ciecierzycą
  • Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach
  • Ryż brązowy z kurczakiem, papryką, cukinią i czarnuszką