Ile czasu powinno się gotować brokuły aby były smaczne? Jak gotować brokuły? Jak przygotować brokuły w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu brokułów i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania brokułów aby były smaczne.

Ile gotuje się brokuły?

Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea L. var. italica Plenck)  (źródło wikipedia.org) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych

Wartość energetyczna Brokułów mrożonych w 100 g (29 kcal)
Białko 2,7 g
Węglowodany 4,7 g
Tłuszcze 0,4 g
Woda 91,4 g.

Przygotowanie brokułów do gotowania

Brokuły możemy kupić w sklepie zarówno świeże jak i mrożone. My jesteśmy zwolennikami tych świeżych więc jeśli mamy już kupione świeże brokuły to aby je ugotować musimy w pierwszej kolejności je przemyć pod bieżącą wodą. Całą gałązkę brokuła najlepiej podzielić na mniejsze części aby nam się łatwiej gotowało a później lepiej podawało na talerz. Do gotującej wody możemy dosypać dla smaku trochę soli.

Ile gotuje się brokuły?

Brokuły powinny się gotować przez okres 5-7 minut. Całkowity czas ugotowania brokułów jest zależny od tego na jakim płomieniu gotujemy nasze brokuły. Szybciej ugotujemy brokuły na dużym płomieniu. Dobrze ugotowane brokuły powinny być dość miękkie, można to sprawdzić widelcem, nakłuwając je podczas gotowania.

Brokuły po ugotowaniu

Jeśli gotowanie udało nam się i nasze brokuły są miękkie lub twardawe w zależności od upodobań to wówczas należy wylać wodę i podać według własnego uznania w dowolnej formie.

Sposób podania brokułów

Sposobów na podanie brokułów jest bardzo sporo, najpopularniejszymi sposobami serwowania brokułów na naszych stołach są:

  • Brokuły polane zasmażką z bułki tartej i masełka
  • Brokuły bez dodatków
  • Brokuły w sałatce
  • Brokuły w zapiekance
  • Brokuły zapiekane pod beszamelem
  • Brokuły zapiekane pod serem żółtym