Ile czasu powinna się gotować brukselka aby była smaczna? Jak gotować brukselkę? Jak przyrządzić brukselkę w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu brukselki i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania brukselki, który pozwala na otrzymanie najlepszego smaku.

Ile gotuje się brukselka?

Kapusta warzywna brukselska, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker) (źródło wikipedia.org) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

Przygotowanie brukselki do gotowania

Brukselka, którą chcemy ugotować powinniśmy opłukać pod letnią wodą i wrzucić do gotującej się wody w całości. Jeśli ktoś nie lubi goryczki w brukselce to proponujemy wstawić ją po umyciu do zamrażalki na 2 godziny. Pamiętaj, aby używać letniej wody, ponieważ lepiej usuwa brud i chemikalia niż zimna woda. Do gotującej brukselki warto dodać szczyptę soli oraz łyżkę cukru dla smaku.

Ile gotuje się brukselka?

Brukselka powinna się gotować przez okres 7-8 minut pod przykryciem. Na czas gotowania naszej brukselki ma również wpływ wielkość użytego palnika bo im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy naszą brukselkę. Dobrze ugotowana brukselka powinna być miękka, można to sprawdzić wbijając widelec lub szpikulec kuchenny.

Brukselka po ugotowaniu

Jeśli gotowanie brukselki dobiegło końca i nasza brukselka jest miękka to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania brukselki

Sposobów na podanie brukselki jest bardzo wiele w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania brukselki na naszych stołach:

  • Brukselka z bułką tartą i masełkiem
  • Brukselka z boczkiem
  • Brukselka zapieczona pod beszamelem
  • Brukselka z orzechami i żurawiną
  • Brukselka duszona w śmietanie
  • Brukselka z marchewką
  • Brukselka zapiekana z parmezanem
  • Brukselka duszona w pomidorach