Ile czasu powinien się gotować burak aby był smaczny? Jak gotować buraka? Jak przyrządzić buraki w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu buraków i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania buraka, który pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych i pełnego smaku.

Ile gotuje się burak?

Burak ćwikłowy (źródło wikipedia.org) – grupa kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris). Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych, przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych. Ma jadalny, czerwony korzeń spichrzowy i czerwonawe liście.Jest powszechnie uprawiane w Polsce. Jego młode liście są jadalne jako botwina.

Przygotowanie buraków do gotowania

Buraki, które chcemy ugotować powinniśmy umyć dokładnie pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. Ważne podczas procesu gotowania buraków jest to aby były całe przykryte wodą. Buraków nie obieramy przed gotowaniem.

Ile gotuje się burak?

Nasze buraki gotujemy przez okres 40-60 minut w przypadku dużych buraków, natomiast małe buraki powinny się gotować ok. 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasze buraki. Dobrze ugotowane buraki powinny być miękkie, można to sprawdzić nakłuwając buraka widelcem w czasie gotowania.

Buraki po ugotowaniu

Jeśli gotowanie buraków dobiegło końca i nasze buraki są miękkie to wówczas należy wylać wodę z garnka, buraki położyć na talerzu lub innym naczyniu do ostygnięcia, po ostygnięciu można obrać ze skórki i podać według własnego uznania.

Sposób podania buraków

Sposobów na podanie buraków jest bardzo wiele w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania buraka na naszych stołach:

  • Ćwikła
  • Pasztet z buraków
  • Barszcz
  • Kotlety mielone z buraczkami
  • Zupa botwinka
  • Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą
  • Chipsy z buraka
  • Barszcz czerwony z jajkiem
  • Zupa buraczkowa z czerwoną fasolą
  • Zupa krem z buraków
  • Zakwas z buraków czerwonych