Ile czasu powinna się gotować dynia aby była smaczna? Jak gotować dynię? Jak przyrządzić dynię w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu dyni i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania dyni, który pozwala na zachowanie jej wartości odżywczych.

Ile gotuje się dynię

Dynia (Cucurbita L.) (źródło wikipedia.org) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo L. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

Przygotowanie dyni do gotowania

Dynię, którą chcemy ugotować powinniśmy umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze części po tym zabiegu usunąć zbędny miąższ oraz pestki a na końcu wystarczy naszą dynię pokroić w kostkę  i wrzucić do gotującej się wody.

Ile gotuje się dynia?

Nasza dynia powinna się gotować przez okres 30 minut, pod przykryciem na średnim ogniu. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy naszą dynię. Dobrze ugotowana dynia powinna być miękka, można to sprawdzić próbując kawałki dyni w czasie gotowania.

Dynia po ugotowaniu

Jeśli gotowanie dyni dobiegło końca i nasza dynia jest miękka to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania dyni

Sposobów na podanie dyni jest bardzo sporo w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania dyni na naszych stołach:

  • Placki z dyni
  • Gulasz z dyni
  • Zupa lub krem z dyni
  • Sernik z dyni
  • Ciasto z dyni
  • Babeczki dyniowe
  • Puree z dyni
  • Dżem z dyni