Ile czasu powinien się gotować kalafior aby był smaczny? Jak gotować kalafior? Jak przyrządzić kalafior w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu kalafiora i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania kalafiora aby był smaczny.

Ile gotuje się kalafior?

Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.)  (źródło wikipedia.org) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną są mięsiste pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Przygotowanie kalafiora do gotowania

Kalafior, który chcemy ugotować musimy obrać z liści oraz podzielić całą główkę na mniejsze części. Przygotowane części kalafiora trzeba opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. Do gotującego kalafiora warto dodać szczyptę soli dla smaku.

Ile gotuje się kalafior?

Kalafior powinien się gotować przez okres 10-15 minut. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasz kalafior. Dobrze ugotowany kalafior powinien być miękki, można to sprawdzić widelcem,szpikulcem, nakłuwając go podczas gotowania.

Kalafior po ugotowaniu

Jeśli gotowanie kalafiora dobiegło końca i nasz kalafior jest miękki to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania kalafiora

Sposobów na podanie kalafiora jest bardzo sporo, najpopularniejszymi sposobami serwowania kalafiora na naszych stołach są:

  • Kalafior z masełkiem i solą
  • Kalafior z zasmażką
  • Kalafior w sałatce
  • Zupa z kalafiora
  • Kalafior zapiekany
  • Kalafior bez dodatków