Ile czasu powinna się gotować kukurydza aby była smaczna? Jak gotować kukurydzę? Jak przyrządzić kukurydzę w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu kukurydzy i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania kukurydzy aby była smaczna.

Ile gotuje się kukurydza?

Kukurydza (Zea)  (źródło wikipedia.org) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays  – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Roślina ciepło i światłolubna. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Nie występuje w formie dzikiej. Największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.

Przygotowanie kukurydzy do gotowania

Kukurydzę, którą chcemy ugotować musimy obrać z liści oraz wąsów, w przypadku dużych kolb kukurydzy można kolbę przepołowić na mniejsze części. Przygotowane kolby kukurydzy trzeba opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. Do gotującej kukurydzy warto dodać łyżeczkę cukru dla smaku.

Ile gotuje się kukurydza?

Kukurydza powinna się gotować przez okres 10-15 minut w przypadku odmiany cukrowej czyli najpopularniejszej wersji występującej w sprzedaży. Całkowity czas ugotowania kukurydzy jest zależny do gatunku bo jeszcze dłużej będzie się gotować kukurydza z pola rolnika tzw. pastewna, która przeznaczona jest pod paszę. Na gotowanie ma również wpływ użytego palnika, im większy tym szybciej ugotujemy naszą kukurydzę. Dobrze ugotowana kukurydza powinna być miękka, można to sprawdzić widelcem, nakłuwając je podczas gotowania lub wydłubując ziarno i sprawdzając organoleptycznie.

Kukurydza po ugotowaniu

Jeśli gotowanie udało nam się i kukurydza jest miękka to wówczas należy wylać wodę, zostawić na chwilę aby trochę ostygła i podać według własnego uznania.

Sposób podania kukurydzy

Sposobów na podanie kukurydzy jest bardzo sporo, najpopularniejszymi sposobami serwowania kukurydzy na naszych stołach są:

  • Kukurydza z masełkiem i solą
  • Kukurydza grillowana
  • Kukurydza w sałatce
  • Kukurydza w konserwie
  • Zupa z kukurydzy
  • Zupa kremowa z kukurydzy