Ile czasu powinna się gotować marchewka aby była smaczna? Jak gotować marchewkę? Jak przyrządzić marchewkę w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu marchewki i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania marchewki aby była smaczna.

Ile gotuje się marchewka?

Marchew uprawna (Daucus carota subsp. sativus) (źródło wikipedia.org) – podgatunek (lub odmiana w zależności od systemu klasyfikacyjnego) marchwi zwyczajnej z licznymi odmianami jadalnymi i pastewnymi. Pochodzi z Azji, gdzie od czasów starożytnych uprawiana była marchew czarna(var. atropurpurea), która w średniowieczu trafiła do uprawy także w Europie. Tu wyhodowano liczne inne odmiany, o korzeniu białym i zwłaszcza pomarańczowym, które z czasem wyparły w uprawie pierwotny typ fioletowy.

Przygotowanie marchewki do gotowania

Marchewkę, którą chcemy ugotować musimy na samym początku obrać ze skórki. Obraną marchewkę trzeba opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. W razie potrzeby obraną marchewkę przed gotowaniem można podzielić nożem na mniejsze części.

Ile gotuje się marchewka?

Marchewka powinna się gotować przez okres 20-25 minut w zależności od tego czy gotujemy młodą czy starą marchew. Na czas potrzebny na ugotowanie marchewki ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy naszą marchewkę. Dobrze ugotowana marchewka powinna być miękka, można to sprawdzić widelcem,szpikulcem, nakłuwając marchewkę podczas gotowania.

Marchewka po ugotowaniu

Jeśli gotowanie marchewki dobiegło końca i nasza marchewka jest miękka to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania marchewki

Sposobów na podanie marchewki jest bardzo wiele, najpopularniejszymi sposobami serwowania kalafiora na naszych stołach są:

  • Marchewka bez dodatków
  • Marchewka z groszkiem
  • Marchewka jako dodatek do sosów
  • Marchewka jako dodatek do mięs
  • Marchewka z zasmażką
  • Marchewka zapiekana w serze
  • Krem marchewkowy