Ile czasu powinien się gotować ryż Basmati aby był smaczny? Jak gotować ryż Basmati? Jak przyrządzić ryż Basmati w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu ryżu Basmati i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania ryżu Basmati, który pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych i idealnego smaku.

Ile gotuje się ryż

Ryż Basmati – kultywar ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Występuje na rynku w dwóch rodzajach: brązowy ryż basmati (pełnoziarnisty) oraz biały ryż basmati (obłuszczony brązowy ryż basmati).

Przygotowanie ryżu Basmati do gotowania

Ryż Basmati, który chcemy ugotować powinniśmy przepłukać i po opłukaniu wsypać odpowiednią ilość do garnka w którym chcemy gotować nasz ryż Basmati. W przypadku gotowania ryżu Basmati powinno się przyjąć następujące proporcje: 1 szklanka ryżu Basmati na 2 szklanki wody. Dla smaku można dodać trochę soli oraz oliwy.

Ile gotuje się ryż Basmati?

Nasz ryż Basmati gotujemy przez okres 10-15 minut na wolnym ogniu do momentu aż pojedyncze ziarno naszego ryżu będzie wystarczająco miękkie by je przegryźć. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasz ryż Basmati. Dobrze ugotowany ryż Basmati powinien być dość miękki oraz spęczniały.

Ryż Basmati po ugotowaniu

Jeśli gotowanie ryżu Basmati dobiegło do końca i nasz ryż Basmati jest wystarczająco miękki to wówczas należy wylać wodę z garnka i odcedzić ryż, który możemy położyć na talerzu lub innym naczyniu do ostygnięcia, po ostygnięciu można podać według własnego uznania. Ważne jest to aby ryż Basmati studzić pod przykryciem aby nie chłonął zapachów z otoczenia kuchni oraz nie wyschnął nam za bardzo.

Sposób podania ryżu Basmati

Sposobów na podanie ryżu Basmati jest bardzo wiele w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania ryżu Basmati na naszych stołach:

  • Ryż Basmati z mięsem
  • Ryż Basmati z kurczakiem i warzywami
  • Ryż Basmati w sałatce
  • Ryż Basmati z mlekiem kokosowym i dynią
  • Ryż Basmati z ciecierzycą