Ile czasu powinien się gotować ryż parboiled aby był smaczny? Jak gotować ryż parboiled? Jak przyrządzić ryż parboiled w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu ryżu parboiled i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania ryżu parboiled, który pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych i idealnego smaku.

Ile gotuje się ryż parboiled

Ryż parboiled to ryż częściowo ugotowany w łupinie. Ryż parboiled nie różni się zbytnio od brązowego ryżu, jeśli chodzi o wartości odżywcze, jest znacznie lepszy w smaku oraz jego gotowanie zajmuje o wiele mniej czasu. Samo to powinno być wystarczającym powodem, aby używać ryżu parboiled w porównaniu do innych odmian ryżu.

Przygotowanie ryżu parboiled do gotowania

Ryż parboiled, który chcemy ugotować powinniśmy bez zbędnego mycia wysypać z torebki potrzebną ilość do garnka w którym chcemy gotować nasz ryż parboiled. W przypadku gotowania powinno się przyjąć następujące proporcje: 1 szklanka ryżu parboiled na 2 szklanki wody. Dla smaku można dodać trochę soli oraz oliwy.

Ile gotuje się ryż parboiled?

Nasz ryż parboiled gotujemy przez okres 15-20 minut na wolnym ogniu do momentu aż pojedyncze ziarno naszego ryżu będzie wystarczająco miękkie by je przegryźć. Na czas gotowania ma również wpływ użytego palnika, im większy płomień pod garnkiem tym szybciej ugotujemy nasz ryż parboiled. Dobrze ugotowany ryż parboiled powinien być dość miękki oraz spęczniały.

Ryż parboiled po ugotowaniu

Jeśli gotowanie ryżu parboiled dobiegło do końca i nasz ryż parboiled jest wystarczająco miękki to wówczas należy wylać wodę z garnka i odcedzić ryż, który możemy położyć na talerzu lub innym naczyniu do ostygnięcia, po ostygnięciu można podać według własnego uznania. Ważne jest to aby ryż parboiled studzić pod przykryciem aby nie chłonął zapachów z otoczenia kuchni oraz nie wyschnął nam za bardzo.

Sposób podania ryżu parboiled

Sposobów na podanie ryżu parboiled jest bardzo wiele w naszej kuchni, sprawdź najpopularniejsze sposoby serwowania ryżu parboiled na naszych stołach:

  • Ryż parboiled z łososiem
  • Zupa mleczna z ryżem parboiled
  • Ryż parboiled z kurczakiem i warzywami
  • Ryż parboiled z pieczarkami i oscypkiem
  • Ryż parboiled z mlekiem kokosowym i dynią
  • Ryż parboiled z ciecierzycą
  • Ryż parboiled z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach
  • Ryż parboiled z kurczakiem, papryką, cukinią i czarnuszką