Ile czasu powinny się gotować szparagi aby były smaczne? Jak gotować szparagi? Jak przyrządzić szparagi w smaczny sposób? Sprawdź koniecznie garść przydatnych informacji w naszym poradniku o gotowaniu szparagów i dowiedz się jaki jest właściwy czas gotowania szparagów aby były smaczne.

 

Ile gotuje się szparagi?

Szparag (Asparagus L.) (źródło wikipedia.org) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i szparag ostrolistny (A. acutifolius). Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez spłaszczone lub włosowate cienkie gałęziaki. Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo.

Przygotowanie szparagów do gotowania

Szparagi, które chcemy ugotować musimy przed samym gotowaniem odpowiednio przygotować. W przypadku szparagów ważne jest to aby usunąć twarde końcówki, następnie nasze szparagi trzeba opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody. Jeśli nie będziemy ich natychmiast spożywać to warto przed gotowaniem przygotować miskę z wodą i kostkami lodu, włożone szparagi do takiej miski zachowają o wiele dłużej swój koloryt, w każdej chwili tak przechowywane szparagi będziemy mogli odgrzać.

Ile gotuje się szparagi?

Szparagi zielone powinny się gotować przez okres 8 minut a białe szparagi powinny się gotować 10-15 minut. W przypadku gotowania szparagów warto doglądać je często aby ich nie przegotować. Dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, można to sprawdzić widelcem,szpikulcem, nakłuwając szparagi podczas gotowania.

Szparagi po ugotowaniu

Jeśli gotowanie szparagów dobiegło końca i nasze szparagi są miękkie to wówczas należy wylać wodę z garnka i podać według własnego uznania.

Sposób podania szparagów

Sposobów na podanie szparagów jest bardzo wiele, najpopularniejszymi sposobami serwowania szparagów na naszych stołach są:

  • Szparagi z zasmażką
  • Szparagi z masełkiem
  • Zupa szparagowa
  • Szparagi zapiekane
  • Krem ze szparagów
  • Szparagi bez dodatków
  • Szparagi posypane parmezanem